Amning: Hvad folk godt kunne have fortalt

Amning. Dinner transportable. En meget naturlig ting. Her er nogle ting (efter amning af to børn – and still going) jeg da egentlig gerne ville have vidst. Har du input til listen?

Listen omhandler alt fra snakken om amning, de fysiske forandringer og udfordringer i forskellige genre. Well, bring it on:

20 ting jeg gerne ville have vidst om amning

 #1 – Et emne der kan få kvinder op i det røde felt, men sidder en god mor i brysterne?

Amning er et emne der for mange kvinder er bundet op på en masse følelser. Det er et omtåleligt emne og det kan hurtigt føles som et minefelt der navigeres rundt i.
Sidder en god mor i brysterne? Det håber jeg virkelig ikke, for det ville da være noget så irriterende at have en baby hapset på det ene bryst og en random god mor på det andet bryst.

 

#2 – Spørgsmål fra andre, hvor du (måske) tænker: “But why?”

“Ammer du stadig?”
Ja! Dexter er 2 døgn og 3 timer gammel, gu fanden ammer jeg stadig.

“Ammer du stadig?”, vol. 2
Ja! Vidste du at WHO anbefaler amning til 2 år, mens Sundhedsstyrelsen anbefaler delvis amning til minimum 12 måneders alderen? Så fordi jeg ammer Dexter i en alder af 6 måneder, er jeg altså ikke en freak.

“Det må være en dejlig alder han har nu, hvor han begynder at sove igennem”
Måske, det har vi ikke lige prøvet – men du er da velkommen til at tage ham hele natten, så vil jeg da gerne teste det der sove igennem af.

 

#3 – Situationer hvor du (måske) tænker: “But why?”

Scenarie #3.1
Ældre herre, +75 år, stopper op mens du sidder og ammer. Han sætter hovedet helt ned til babys hoved (og dit bryst) og siger: “Nåååååååååå, det er ikke sådan når man er sulten, hva’?”
A hva’? Dig eller baby? Jeg håber på det sidste …

Scenarie #3.2
Kvinde stopper op og kigger ned i barnevognen. Baby er træt. Du har enten en stor kaffe eller en cola i hånden eller i barnevognens kopholder.
Kvinde: “Han ser godt nok træt ud hva’?”
Mig: “Ja, det har været en hård nat”
Kvinde: “Det kender jeg godt! Min hund er også bare vågen så mange gange om natten for tiden …”

Stop. Bare stop. Hund. Baby. Det er ikke det samme. Dexter reagerer hvert fald ikke hvis jeg råber: “Gå i kurven!” eller “Ti stille, Dexter!”.

Scenarie #3.3
Du er med bussen. Baby græder. Baby er træt. Måske sulten. Du forsøger desperat at vugge, vugge, vugge til dine arme føles som om de er ved at falde af, da du bagved dig hører følgende kommentar.
“Hvorfor giver hun ikke bare babyen en sut?”.
Det skal jeg fortælle dig: “Baby bruger ikke sut”.

 

#4 – Offentlig amning og de indre bitchfights

De der indre bitchfights, du har sikkert også haft dem før du blev gravid og fødte. Der var det nok bare nogle andre scenarier der blev gennemgået. Nu er der dælme dylme ikke nogen der skal fortælle dig at du ikke skal amme hvor som helst og når som helst. Du er klar med en rap bemærkning. Hvis baby er sulten, skal baby jo have mad. I praksis vil du dog også opleve, at du højst sandsynligt aldrig nogensinde får brug for din smart-i-en-fart-bemærkning, da langt de fleste – heldigvis – ser amning som en  helt naturlig ting, eller blot kigger den anden vej. Og fred være med det.

 

#5 – “Dolly Parton”-syndromet aka “når mælken løber til”

Hvis du nogensinde har drømt om en brystforstørrende operation, men ikke helt kan forestille dig hvordan det mon ser ud. Jamen, så kan du få et sneak peek i dagene efter du har født. Der løber mælken nemlig til og dine bryster kan få en hidtil uset størrelse. At det ikke er synderligt behagelig er så den anden side af sagen. Varme omslag og massage kan være vejen frem indtil der er kommet ro på.

 

#6 – Areolaer aka brunkagerne

Areolaer eller “brunkagerne” om man vil. Jep, det brune område omkring selve brystvoksen som på magisk vis (også) kan vokse sig til hidtil uset størrelse. En brunkage kan vel tilnærmelsesvis blive til en pandekage. Get the picture? Ændringen af areola er forresten point of no return, de bliver ikke bare lige på magisk vis som de var før graviditet og fødsel. Ps. Det er der så meget andet der heller ikke gør 😉
Jeg læste engang, at det måske er for, at baby bedre kan finde dem, men come on,  langt væk fra et blottet bryst er baby vel heller ikke?

 

#7 – Nedløbsrefleks aka “er der glas i mit bryst” eller “sover det”?

Nedløbsrefleksen er fra naturens side meget smart, det er en refleks, der som navnet siger, sørger for, at mælken løber. Særligt de første par dage (eller uger) kan det være decideret smertefuldt. Men hey, så er du da ikke i tvivl om hvornår der er åbnet op for mælkehanen.
Det er en ting det langt fra er sikkert, at du synes er fedt og faktisk er det heller ikke sikkert baby synes det er det fedeste. Nedløb kan være lig med, ikke bare en lind strøm af mælk der kommer rindende, men en decideret brandslange for fuld skrue. Jeps baby bliver spulet lige ned i halsen med dejlig, lækker, lun modersmælk. Det tror jeg de færreste ville synes var behageligt, hvert fald i spuleversionen.

 

#8 – Lækkerier

Lækkerier og Miss Wet T-shirt. Ja, ikke sådan en form for “nu skal vi spise”-lækkerier, men lækkerier som i læk. Brysterne lækker, på alle tidspunkter og gerne de mest upassende tidspunkter. Lad fx. gerne være med at se på en baby eller forestil dig at din baby snart vågner fra lur … Altså medmindre du har husket ammeindlæg (se #16), ellers kan du nomineres som årets Miss Wet T-shirt Milk Edition.

 

#9 – Mælkesprøjt

Oh yes, du troede måske mælken kom fra ét lille hul i brystet. Tro om igen. Det kan sprøjte i alle mulige retninger. Lidt ligesom et filter i en vandhane der trænger til at blive renset. Øst og vest, hjemme bedst og lige pludselig, før du ved af det, har fornævnte #7 nedløbsrefleks resulteret i at du har spulet baby lige i øjet

 

#10 – Sådan stopper du brandsprøjten

Vigtigt punkt! Det var der faktisk først en venlig sjæl der fortalte mig da Dexter var et par måneder gammel. Jeg har altså ammet Marvin uden at vide det, og lige dét her ville jeg gerne have vidst. Når der er godt gang i mælkehanen – eller for nogens vedkommende og i nogle situationer decideret gang i en brandsprøjte, så kan du faktisk stoppe det inden du kommer til at ligne føromtalte, i punkt #8, Miss Wet T-shirt Milk Edition. Tryk på dutten! Kort og godt. Dyt båt, et solidt tryk og så stopper mælkestrømmen dælme dylme. Hvorfor er der ikke nogen der har fortalt mig det noget før?

 

#11 – Svamp

Det kan være hvide plamager på brystet eller i babys mund. Her snakker vi om noget så eksotisk som svamp også kaldet trøske. Det kan behandles med håndkøbspræparater, men god fornøjelse med at forklare den unge mandlige farmaceut (der selvfølgelig prøver at være helt fagprofessionel) at du har sådan nogle hvide plamager på brystet, at det gør ondt, for dernæst at spørge om han kan vise hvordan det skal smøres ind og hvordan baby skal behandles? Been there, done that.

 

#12 – Brystbetændelse

Av for helved! Feber, rødt bryst der er ved at eksplodere og velmenene råd som: “Det skal bare ammes væk”, men det er virkelig ikke det man har lyst til. Men ja, prøv at am det væk 😉 og får du feber, så søg læge.

 

#13 – Ømme nipples/dutter/brystvorter

De bliver frygtelig ømme i starten. Faktisk burde alle mænd få en advarsel om så meget som at trække vejret i retning af kvindens brystvorter. Det kan gøre seriøst ondt. Niks pille!
De kan altså blive frygtelig kuldefølsomme. Her kan ammeindlæg (se også #16) i uld være uundværlige.

 

#14 – Hårtab

Her som andengangsmor gik jeg virkelig og troede, at jeg slap for at tabe en masse hår. Der er gået 6 måneder og så lige pludselig. Wow. Det er utroligt jeg ikke er skaldet med de mængder hår der forlader mit hoved. Jeg er glad for jeg har en korthårsfrisure for ellers ville jeg helt sikkert rende rundt med en ucharmerende, dun-lignende kant langs pandehåret og være tvangsindlagt til hårbånd. Heldigvis er det hår = det gror ud igen og hårtabet er forresten hormonelt betinget, så du kan ikke gøre en skid ved det.

 

#15 – Whiplash, øh niplash

Whiplash, øh jeg mener niplash. Kort og godt: Baby synes det er det fedeste i verden at lege piratfisk med gummer (eller tænder), trække alt hvad remmer og tøj kan holde tilbage i den stakkels nipple, for så at give slip igen. Det er fase, det er fase, det er en fase.
Tip: Man kan med fordel let trykke babys hovede længere ind i brystet (istedet for at hive dem endnu længere væk), så slipper baby brystet igen.

 

#16 – Ammeindlæg

Ammeindlæg er godt dels til før omtalte #8 og #13. Et andet godt råd er at huske dem i pusletasken. Efterhånden bliver man rimelig vant til at de bare sidder der i amme-bh’en. Men hvad så når man har glemt dem?
Siden man alligevel heller ikke har den fjerneste anelse om hvornår tante rød, russerne i lysthuset eller bare menstruationen melder sin ankomst, kan et trusseindlæg være en back-up. Det har du (måske) husket i tasken. Jeg taler dags dato af erfaring.
En anden erfaring jeg gjorde mig den anden nat var, at man skal huske, at vende ammeindlægene rigtigt hvis det er sådan nogle engangsfætre. De er nemlig plastikagtige på den ene side og bløde (og absorberende på den anden side). De er absolut ikke absorberende på bagsiden og det er ærlig talt et være griseri når man i nattens mulm og mørke lige kommer til at vende det forkert. Mælk über alles.

 

#17 – Man taber sig af amning – måske?

Det er (desværre) ikke alle der taber sig af amning. Hos nogle ryger kiloene af mens andre kroppe instinktivt holder på det hele. Så under graviditeten blev du altså taget godt og grundigt ved næsen da en sagde til dig: “Spis du bare den pakke Toms skildpadder, du taber dig så nemt når du ammer”.
Det er skide praktisk hvis man gerne vil smide gravititetskiloene og man så rent faktisk taber sig, men der er også en chance for du er en af dem der ikke taber sig af amning.
Realitycheck: Bare fordi nogle taber sig af amning, bliver de færreste kroppe som før anyways.

 

#18 – “Jeg er så tørstig, at jeg kunne patte en død vandrotte”

Det lyder jo som en gammel Tuborgreklame. Amning = tørst. For mig er det hvert fald. Du kan blive så tørstig at du føler du kunne tømme vandhanen for vand. Du har to oplagte valgmuligheder: Finde vandflasken frem og placere strategisk i forhold til hvor du ammer, eller anskaffe dig en lille klokke og ringe efter din bedre halvdel hver gang du ammer. En af de mest brugte sætninger i vores husstand under amning er: “Skaaaaaaat … Du kunne vel ikke lige hente mig et glas vand (eller 10)?”.

 

#19 – Garderobediktaturet

Du kommer til at drømme dig tilbage til den dag hvor du kunne tage ud at shoppe uden andre overvejelser end om tøjet var pænt. Amningen dikterer et langt stykke hen af vejen din garderobe. For hvordan skal man ellers kunne pakke dinner transportable ud på nul komma fem når baby er sulten?
Aldrig før har jeg kigget så meget efter ting der nemt kan trækkes ned, trækkes til siden eller op. Jeg glæder mig til at købe tøj igen, bare fordi det er pænt.

 

#20 – Modersmælk er godt til andre ting end at drikke

Hvis (når) baby bliver snottet eller får øjenbetændelse, så start lige ud med at prøve og give et par dråber modersmælk i næsen eller øjet. Det kan altså gøre underværker, hvor underligt det end lyder.

 

Og så punkt #21 – et punkt jeg ikke behøvede at vide, men har erfaret:

#21 – Det er skide smart!

Dinner transportable. 1, 2, 3 og så er der serveret. Det er sgu da smart og nemt. Når du først har overvundet den føromtalte, i punkt #4, indre bitchfight omkring samtlige tænkelige scenarier i det offentlige. Så kommer du sikkert frem til samme konklusion.

Amning er hårdt arbejde og amning er ikke for alle. Og fred være med det.
Hvis du oplever ammeproblemer, vil jeg anbefale at kontakte en ammevejleder. Vejledningen i amning og ammehjælp i det offentlige er – efter min mening – alt for ringe. Jeg er uden tvivl pro amning, men amning er heller ikke for en hver pris.
Jeg kan derudover varmt anbefale Ammenets hjemmeside og Facebook-gruppen Ammenet, hvor du kan få råd og vejledning af nogle rigtig kompetente ammevejledere.

Har du tilføjelser til listen eller måske nogle erfaringer du gerne vil dele? Så skriv endelig en kommentar til indlægget.

Ellers kan du altid læse eller genlæse indlægget om 10 ting jeg ikke havde forestillet mig som en familie på 4.

 

 

2 kommentarer til “Amning: Hvad folk godt kunne have fortalt”

  1. Åh det er fantastisk skrevet. Jeg var lige ved at vække Liv med et højt grin. Heldigvis åbnede hun bare kortvarigt øjnene, kiggede på mig med et olmt blik og lukkede øjnene igen.
    Og jeg kan bare så godt sætte mig ind i det du skriver. Da jeg læste #18 tænkte jeg “Det er da utroligt at min kæreste endnu ikke har fundet på at hente en kande til mig når jeg ammer. I stedet trasker han frem og tilbage mellem vandhanen og sofaen med det mindste glas vi har”.
    Værre er det dog når tørsten melder sig mens man ammer og man er alene hjemme. Op og stå, gå forsigtigt ud i køkkenet. Række den ene hånd op efter et glas. Fylde det med vand. Vel og mærke uden at babsen falder ud af munden på baby da det udløser et arrigt skrig der først stopper når babsen er stoppet tilbage i det åbne gab. Og baby har registret og accepteret dette…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *