Glykosebelastning – er det virkelig så slemt?

Mandag morgen kl. 7.45 og tid til 1. glykosebelastning. Jeg havde ikke prøvet det før og jeg er blevet advaret fra nær og fjern om det fæle, fæle sukkervand der skulle indtages.

For de af jer der ikke ved hvad glykosebelastning er, er det en undersøgelse hvor man undersøge om den gravide har fået graviditetsbetinget sukkersyge. Der kan være flere årsager til af man indkaldes til glykosebelastningen: For højt BMI, diabetes i nærmeste familie, PCO/PCOS, graviditetsbetinget diabetes i tidligere graviditet, graviditet med tvillinger og/eller tidligere født et barn på mere end 4500 gram. Man skal møde fastende og efter sukkervandet er indtaget skal man sidde og vente i 2 timer hvorefter der tages en blodprøve.

Kl. 7.45 sad jeg pænt i venteværelset sammen med 20 andre gravide kvinder. En laborant gjorde rullevognen klar og så blev der ellers serveret små kolde flasker med sukkervand, enten med appelsin- eller citronsmag. Til det kunne du få 3 cm vand i et plastikkrus til at skylle efter. Det hele (ca 2 dl) skulle drikkes indenfor 5 minutter. “I må gerne kaste op … Så skal I bare lige komme ud til mig bagefter … Og få en ny tid til en anden dag.”, sagde laboranten. Fingers crossed, jeg håbede virkelig det blev nede.

Jeg er lidt udfordret rent drikkemæssigt. Jeg har (og er stadig til dels) ret så ramt rent kvalme- og opkastmæssigt, men hvis jeg drikker med sugerør får jeg meget sjældent kvalme af at få væske ned. Jeg havde ikke noget sugerør med. Mit faste morgenritual er faktisk at drikke et glas kold vand med sugerør enten mens jeg alligevel sidder og tisser eller også mens jeg er i bad.


1, 2, 3, bund eller resten i håret! Bare ned med det. Min første tanke var: “Det smager sgu da meget godt!”, så læste jeg på flasken: “Omrystes før brug”. Resten af indholdet i flasken, tror jeg, smagte mere koncentreret end det havde behøvet at være. Så husk at ryste flasken!

Jeg kastede ikke op og var på intet tidspunkt tæt på det. Jeg synes ærligt talt ikke selve det at drikke sukkervandet inden for 5 minutter eller sidde at vente i 2 timer efterfølgende var slemt. Overhovedet. Det værste var fasten. Man faster fra midnat og indtil man har fået taget sin blodprøve.

… Dog fik jeg voldsomt kvalme da jeg efterfølgende fandt min madpakke frem. Det blev til en god bagel på vejen hjem istedet.

Mine råd til dig der skal til glykosebelastning:

  • Lad være med at male fanden på væggen inden du har smagt det.
  • Husk at ryste flasken inden du drikker blandingen 😉
  • Medbring noget der kan underholde dig i 2 timer; telefon, bog, computer.
  • Hvis du har bækkenproblemer kan du med fordel tage en pude med. Stolene er ikke ligefrem slængere. 

Hvad er din erfaring med glykosebelastning?

♥ Husk du kan følge bloggen på bloggens Facebookside, Instagram og på Bloglovin ♥

2 kommentarer til “Glykosebelastning – er det virkelig så slemt?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *