Hjælp, min baby vil ikke spise fast føde

ikke spise

Jeg ved snart ikke hvad jeg skal gøre eller stille op for at få Dexter til at spise. Vi har store udfordringer med mad og føler lidt vi har et tikkende ur over hovedet.

Dexter er fuldammet til han blev 6 måneder. Herefter var planen at starte op med fast føde – på BLW (Baby Led Weaning) hvor han bliver ammet sideløbende. Marvin har altid været et madøre uden lige, og var selvkørende på udelukkende fast føde fra han var 5,5 måned. Ja, det er ikke noget jeg ville gøre den dag i dag med Dexter, men dengang var der ikke anden mulighed. Men det er en helt anden historie. Marvin har altid nærmest bare kørt ned hvad der blev serveret, og gerne lidt ekstra. Han har aldrig afvist mad. Og slet ikke som Dexter gør det.

 

BLW (Baby Led Weaning)

Baby Led Weaning er meget kort og godt, at baby selv styrer hvad der skal indenbords. Sætningen ”Food before one is just for fun” dukker tit op når man læser om BLW. Baby eksperimenterer, smager, rører og får en masse sanseindtryk. Baby mades ikke, men styrer selv showet. Det helt essentielle er, at baby også bare får den mad familien nu engang spiser. Med andre ord springer man hele grødscenariet over. I like it.

 

Take a chill pill

Helt fra starten slog jeg koldt vand i blodet. Nu nærmer Dexter sig dog de 8 måneder, han har været syg i 6 uger med en blanding af feber, virus, mere feber, ørebetændelse, virus og lidt mere feber. Og så lige 4 tænder. Sygdomsdrillerier har sat sine spor.

Som jeg tidligere har skrevet har Dexter været til læge et par gange og den sidste gang var til en slags udredning hos en børnelæge. Han kunne konkludere at Dexter (ud fra hans mål) var skrumpet en cm siden vi tog fra Danmark og kun havde taget lidt over ét kilo på. Det er vel at mærke på 3 måneder. Skrumpet er han jo nok ikke, men hans vægt er blevet fulgt hernede og vægtøgning er ikke en af de ting han kan prale med. Børnelægen udtrykte bekymring for at Dexter ikke vil spise fast føde og særligt at han nok ikke var dækket godt nok ind med jern fordi han heller ikke spiser kød.

Lægen anbefalede os at starte Dexter op på grød med ekstra jerntilskud. Det gjorde vi så, selvom det egentlig ikke var det vi ville i forhold til BLW-princippet. Men jeg var bekymret for Dexters manglende vækst over 3 måneder og blev nødt til at give det et forsøg. Især nu når det kom fra selveste børnelægen. Han måtte da om nogen vide hvad han snakkede om.

Men Dexter vil ikke spise noget som helst der kommer på en ske eller gaffel. Det er ligemeget om vi giver ham det eller om han selv får lov. Hans mund er lukket som en østers. Så vi er vel egentlig ikke røget af BLW-vognen, for mades vil han ikke.

 

Jeg føler mig helt som førstegangsmor på ny

Jeg er udfordret, som mor, på min idé om hvordan jeg egentlig gerne kunne tænke mig det her madshow skulle køre. Jeg er udfordret af at Dexter slet ikke er madglad og så er jeg udfordret af at være i et andet land. Jeg har noget erfaring med Marvin i forhold til hvilke ting man lige kan købe i Danmark fx en pakke Semper grød hvis det var det jeg ville have. Hernede derimod. Jeg føler mig helt som førstegangsmor på ny, forvirret, fortvivlet og aner ikke helt hvad jeg skal stille op. Jeg kan jo ikke tvinge ham til at spise.

Her i Australien kender jeg slet ikke produkterne, jeg ved ikke hvad der er i dem (det kan jeg selvfølgelig læse bagpå) og hvad der anbefales og ikke anbefales. Jeg ved kun at Australien ikke har den samme lovgivning i forhold til hvad man må skrive på produkter. Der er Danmark jo meget striks. En feta må altså kun hedde en feta hvis den er fra Grækenland, resten må kaldes salattern. Hernede er alt sundt. Hvert fald hvis man læser på pakkerne. Man kan endda også få klemposer, fra 6 måneder, med chokoladesmag. På pakken står der endda:

”We know that grown-ups want the best for their babies, so this pouch contains yummy, premium, custard with the goodness of milk. It’s the next best thing to homemade food and taste delicious”.

Aussie food baby

I Danmark tror jeg den ville gå under vildledende markedsføring. Pointen er, at det kan være virkelig svært at vide bedre. Især når man ikke ved bedre. Jeg kender ikke til mærkerne, hvad de står for, hvilket ry de har osv.

 

Er tiden en udfordring eller er Dexter en udfordring?

Når vi vender tilbage til Danmark i januar, skal Dexter starte op i vuggestue. Vi håber på en plads fra 1. februar. Der er lige pludselig ikke lang tid til, men jeg kan jo ikke følge med. Og mine bryster kan heller ikke nå fra Aalborg Universitet i København og hen til vuggestuen.

Jeg føler vi er fuldstændig på status quo. Der er gået næsten to måneder, men der er ingen ændring i hans spisemønster. Jeg kan heller ikke lade være med at tænke på om det manglende indtag af fast føde spiller ind på den manglende nattesøvn også. Dexter har vel gennemsnitlig 12 opvågninger pr. aften/nat som kræver amning.

Dexter bruger ikke sut, han fatter den ikke og vi er stoppet med at prøve. Han tager ikke en flaske. Han vil ikke spise/drikke MME (modermælkserstatning), han vil ikke mades og han vil egentlig heller ikke spise noget selv. Jeg ammer ham fortsat, hvilket jo næsten er fuldamning. Og så er de der dage hvor han afviser brystet helt. Hvad gør man så?

 

Måske er der håb

Idag serverede jeg et stykke ciabattabrød med ærtepostej (kogte ærter blendet med smør) og der røg faktisk lidt ned. Men det er helt seriøst første gang han har været i nærheden af at spise noget man tilnærmelsesvis kan kalde et måltid. Måske er der håb?

Ps. Hvis du undrer dig over bæltet under højstolen, så kan du læse mere om hvorfor det er lige HER. Også læse hvorfor jeg vil anbefale dig at bruge samme løsning hvis i også har en “IKEA-stol”.

 

Kære mødre, hvad er jeres erfaring?

Har dit barn været lige sådan? Har du nogle råd eller andet så giv endelig lyd. Jeg er frustreret og selvom han jo nok skal lære det på ét eller andet tidspunkt så føler jeg mig os presset af tid, vægten og af det faktum at vi fra om 14 dage er på farten den næsten halvanden måned. Det er nemlig der vores rundrejse i Australien for alvor starter.

 

7 Replies to “Hjælp, min baby vil ikke spise fast føde”

 1. ammer du stadig ? for hvis så bliver han aldrig rigtigt sulten … jeg ammet min mindste søn i næsten 2 år og han ville ikke spise ret meget da han fandt meget letter at spise fra mig .. min sundhedsplejeske sagde .. han spiser når han er sulten og det tror jeg alle børn gør når det er .. men igen I er på fremmede grund og skal snart på tur .. så jeg ved desværre ikke hvad I skal gøre andet end at se tiden an for det kan være at han i morgen bare spiser hvad du gir ham 🙂

  1. Jeg ammer ham nærmest som fuldamning forbi han ikke vil spise noget. Jeg har prøvet både at lade ham blive sulten og give mad, men også at amme ham af inden og så vente lidt. Så han ikke var dødsulten, men bare lidt sulten (som er sådan man gør ved BLW). Hvis vi havde været hjemme i Danmark havde jeg måske haft det lidt mere afslappet med det, men det stresser enormt meget hernede 🙁

 2. Da min datter var lille ville hun heller ikke spise fastere mad.
  Kun brystmælken gad hun.
  Men jeg skulle jo på job osv.
  Det jeg valgte var at malke/pumpe mælk ud på flasker og så fik min datter lidt grød med mit brystmælk på.
  Dermed kom hun i gang med mere fast føde.
  Hun fik bryst til hun var ca. 2.5 år, ikke kun bryst men malket ud og så lidt på grøden eller i en babykop til maden.
  Ved ikke om dette er en mulighed for dig.
  Ellers må vi se hvad andre mødre har gjort i den situation.
  Jeg håber I finder en løsning, for guldklumpen skal jo spise.
  Hilsner og alt godt jeres vej:-)

  1. Tusind tak for din kommentar. Jeg har ikke mulighed for at pumpe ud de næste to måneder da vi der er på rundrejse i Australien :/ Så jeg har ikke mulighed for at opbevare noget mælk. Sommeren er startet så jeg tror det er noget nær umuligt 🙁 Jeg kan heller ikke få grød i ham. Hvis han bare ville spise lidt af det, så var det en start. Men han klapper i som en østers. Åh, tænk man kan være så frusteret over noget så fundamentalt som mad.

 3. Så længe, du ammer, får Dexter jo mad – endda det bedste, du kan gi’ ham (y) Fortvivl ikke, og lad ikke “problemet” ødelægge jeres rundrejse. Dexter skal nok “indhente det forsømte” . . . Knus fra “flyvende farmor” B-)

  1. Tak for din kommentar, Lea. Jeg synes stadig det er frustrerende, men nærmest lige som jeg postede indlægget begyndte Dexter at ville putte madvarer i munden. Bare den sidste uges tid er der sket mere fremgang end der samlet var på de foregående to måneder. Det er ret vildt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *