Hvornår bør min baby sidde? [FYS-FREDAG #2]

Spørgsmålet: “Hvornår må min baby sidde?”, er et spørgsmål man ofte støder på og det er endnu et emne hvor mange forældre har delte meninger. De delte meninger skal der være plads til. Der er nogle faglige argumenter jeg til hver en tid vil mene slår sætningen: “Jamen, sådan gjorde min mor ikke med mig – og jeg fejler da ikke noget”
Jeg tror ikke der er en sætning jeg synes er mere irriterende end forskellige variationer af ovenstående.

Når barnet bliver født er rygsøjlen formet som et C – fordi barnet har ligget sammenkrøbet inde i maven. Hos det voksne menneske er rygsøjlen formet som et S. Vi har et svaj i lænden som babyer og ikke har. Svajet i lænden er en del af babys udvikling. Muskulaturen styrkes ved at baby ligger på maven og kommer op på hænderne. Ligger baby derimod altid på ryggen, er det mavemusklerne der forsøges at blive brugt til at rejse sig op. Når man rejser sig ved hjælp af mavemusklerne bliver bevægelsen en forstærkning af C-formen. For at styrke den gode holdning er det S-formen der skal arbejdes hen mod. Det er S-formen i rygsøjlen der gør vi senere hen kan stå ret op, og senere endnu gå i den oprejste stilling med en ordentlig holdning. Netop derfor skal baby om på maven.

Læs indlægget Hey baby, om på maven! lige HER.

 

Højstolen er til mad – ikke til at lege i

Når baby skal begynde fast føde er det super vigtigt det ikke sidder i en skråstol eller lignende, da betingelserne for at spise ikke er særlig gode når man sidder i den stilling. Hvor let har du selv ved fx at hoste og drikke et glas vand når du ligger godt sumpet i sofaen? Det er ikke nemmere for baby, og du har endda fordelen, at du evner at spise og drikke. Den evne er baby først ved at tilegne sig. Når der skal mad indenbords er det op at sidde, men baby bør ikke sidde i sin højstol før baby kan sidde selv.

Kan baby ikke selv komme op at sidde, kan du sidde med baby på skødet så du giver støtte og kan hjælpe hvis der skulle komme noget i den gale hals. Alternativt bør tiden i højstolen minimeres til den tid et måltid tager. Højstolen er til mad – ikke til at lege i. Det samme gælder for fx en skråstol eller sækkestol til baby. Det kan været et alternativ mens mor er i bad, at baby sidder i en skråstol på badeværelsesgulvet, men det bør aldrig være det primære sted baby opholder sig. Det kunne også være mens der bliver lavet mad, men måske der er plads på gulvet til et tæppe så baby kan ligge ned? Det er hvert fald det vi gør herhjemme med Dexter. Jeg placerer ham på gulvet og holder øje med ham. I en alder af 7 måneder er han stort set over alt, så der skal holdes godt øje med ham undervejs.

 

Kan man bruge en IKEA-højstol som sin primære højstol? 

Ikea-højstolen, som de fleste kender, er en hvid plastik skal med 4 ben. That’s it. Det er der i sig selv ikke noget forkert i, men når baby skal sidde og spise er det rigtig godt med en fodstøtte. Og hvorfor så det? Når vi skal hoste kan vi meget bedre aktivere de muskler der bruges til det, ved at sætte fødderne i gulvet og skubbe fra. Det er derfor en rigtig god ting at have en fodstøtte til en baby der skal lære at spise. Sådan en er der ikke på en IKEA-stol, men det kan man nemt lave.


Er man på tur eller hjemme hos nogle kan man evt sætte et bælte rundt om “forbenene” på stolen og på den måde danne lidt fodstøtte for barnet. Vi har købt en stol i samme stil som IKEA-stolen og bruger bælteløsningen, mens vi er i Australien.
Derhjemme har vi en Nomi-stol stående der venter på Dexter.

 

Bør min baby sidde i en Bumbo-stol?

Det korte svar: Nej, det bør din baby ikke og slet ikke i længere tid af gangen. Hvis vi vender tilbage til rygsøjlens C-form som spæd, der skal “omformes” til en S-form, så gør en Bumbo-stol ikke rigtig andet end at forstærke C-formen.
Her i Australien er Bumbo-stolen – og lignende – desværre rigtig udbredt og der står faktisk også en i vores lejlighed, som vi kunne låne til Dexter. Det er et nej tak herfra. Efter han selv kan sætte sig op vil jeg, både rent personligt og ud fra en faglig synsvinkel, hellere sætte ham kortere tid i højstolen – med fodstøtte – end i Bumbo-stolen. Jeg har set, at der på flere hjemmesider, som sælger stolen, står at den er ergonomisk. Det må jeg ærlig talt stille et kæmpe spørgsmålstegn til.

 

Bør baby sidde i en gåstol og gå rundt selv i den? Og hvad med en hoppegynge?

Egentlig handler de to ting ligeså meget om at stå op, men her kommer de alligevel.

Det korte svar: Nej. En gåstol eller hoppegynge kan ikke anbefales fra et fagligt perspektiv – også selvom børnene synes det er sjovt. Jeg ved rigtig mange mødre, til lige præcis de her to ting siger: “Alt med måde”. Men der må jeg altså bare sig nej.

Der er flere grunde til, at de ikke kan anbefales. En grund er den belastning der er på babys bækken og hofter når de sidder i en gåstol eller hoppegynge. Hvordan ville du have det med at side overskrævs på en pind i længere tid? Det er egentlig samme snak der er omkring nogle typer bæreseler i forhold til fx. vikler. Det skal jeg nok komme ind på senere til FYS-FREDAG.

Ved brug af en gåstol kan det også blive sværere at få baby til at ville være på gulvet. Baby har simpelthen opdaget verden fra en ny vinkel man ikke kan se fra gulvet. Det er selvfølgelig fedt at baby kan være godt underholdt. Det gavner dog virkelig ikke den motoriske udvikling at baby ikke vil på gulvet.

Barnets gangmønster kan også blive påvirket ved brug af gåstol eller hoppegynge da barnet kommer op at stå før det er motorisk klar til det. Det betyder at det ikke vil komme ned på flad fod og derfor kan udvikle et uhensigtsmæssigt mønster med at gå på tæerne.

Sidst men ikke mindst lægger både en gåstol og en hoppegynge en belastning på rygsøjlen som baby ikke er klar til endnu. Da de ikke selv kan rejse sig op og muskulaturen ikke er stærk nok. Det betyder også at baby vil træne sine store muskelgrupper for at kunne holde den stående stilling. I virkeligheden er super vigtigt baby for trænet de små muskelgrupper, som er dem der hjælper med særligt at stabilisere omkring led og rygsøjlen.

 

Overholder vi selv alle “regler”?

Der er jo ikke decideret regler for hvad man må og ikke må. Men der er anbefalinger. Rent fagligt synes jeg vi skylder vores børn at forsøge at give dem de bedste betingelser for deres motoriske udvikling.
Jeg har gjort så mange ting (særligt) med Marvin som jeg ikke ville have gjort den dag idag. Men jeg gjorde det fordi jeg ikke vidste bedre. Jeg vidste ikke anderledes. Jeg gjorde det jeg troede var det rigtige. Jeg har lært rigtig meget siden og det har jeg taget til mig. Jeg håber at de her FYS-FREDAG indlæg vil blive modtaget som input til den motoriske udvikling og hvordan man kan gøre i hverdagen – set fra et fagligt perspektiv.

Kort og godt:
Baby bør sidde op, når baby selv kan sætte sig op.

 

Har du gode fif, forslag til emner, erfaringer du vil dele eller ris/ros, så skriv endelig en kommentar under indlægget.

8 Replies to “Hvornår bør min baby sidde? [FYS-FREDAG #2]”

    1. Kæmpe fan. Når en vikle er bundet ordenligt sidder baby som blommen i et æg med den bedste støtte den kan få. Det er super vigtig, når man bruger bærerdimser (om det er en vikle eller en bæresele) at baby er understøttet fra knæ til knæ. Det kan man i en en vikle og i nogle bæreseler, men bestemt ikke alle.

  1. Fys fredag er simpelthen et genialt koncept! Det er godt lige at få genopfrisket min ergo – børne – lærdom, som efterhånden ligger mange år tilbage:) Tak for det!
    Kh Christina

    1. Ej, det var da en skøn kommentar at læse. Tak for den! Jeg glæder mig allerede til næste omgang af fys-fredag. Jeg håber de går rent ind som “nice to know” istedet for den evige løftede pegefinger. Det er hvert fald min intention. Hvis du har forslag til emner så giv endelig lyd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *