Hvornår bør min baby stå op? [FYS-FREDAG #3]

baby stå op hvornår

Den motoriske læringskurve

Babys motoriske udvikling går fra at lære at holde hovedet selv til at kunne stå, gå og hoppe. Baby starter med at lære at holde sit hoved selv. Herefter lærer han at ligge i længere tid på maven. Han begynder at kunne rulle fra mave til ryg, for bagefter at kunne rulle fra ryg til mave. En dag kan han komme op på alle fire. Så kan han sætte sig op selv. Samtidig kan han måske allerede rokke på alle 4. Baby begynder at kravle. Babys verden bliver så småt større og en dag kan han rejse sig op af ting.

Først herefter begynder de at kunne stå selv og øve gangen. Først den sidelæns gang og derefter den fremadgående gang. Nogle babyer bytter lidt om på rækkefølgen jeg har skrevet, ved fx at rulle fra ryg til mave før de kan rulle fra mave til ryg, men i grove træk er den motoriske læringskurve sådan.

Netop derfor er det vigtigt at baby kommer om på maven at ligge og at baby først selv sidder op, når baby selv kan sætte sig op.

Man skal kravle før man kan gå

De fleste babyer begynder at kravle før de går og rent motorisk er det et vigtigt skridt i deres udvikling. Der er dog også babyer der springer kravlestadiet over. Hvis du har en “moslebaby” der sagtens kan komme rundt uden at kravle, er det ikke sikkert baby er motiveret for at kravle. Der er mange der bruger sætningen: “Man skal kravle før man kan gå” – og ja, det er en fordel, men det er altså aldrig for sent at lære at kravle.

Grunden til at man skal kravle er pga. de krydsbevægelser man laver.

Krydsbevægelser er bevægelserne som venstre arm frem, højre ben frem og omvendt, som koordineres samtidig. Vores hjerne er indrettet, så venstre hjernehalvdel sender nervesignaler til højre side af kroppen, mens højre hjernehalvdel sender nervesignaler til venstre side af kroppen. Disse nervesignaler er dem der aktiverer musklerne og beder dem om skiftevis at trække sig sammen og slappe af. På den måde kan vi lave en given bevægelse. Når vi samtidig laver krydsbevægelser sender højre og venstre hjernehalvdel på samme tid signaler ud til fx. højre arm og venstre ben, for at sætte kravlebevægelsen igang. Det er et enormt samspil der finder sted og derfor er det vigtigt at få trænet kravlestillingen og dens krydsbevægelser. På den måde udvikles en masse nerveforbindelser i hjernen.

Du kan lave krydsbevægelser med baby

Du kan lave krydsbevægelser med din baby fx når du skifter ble. Du kan også lade babys højre hånd røre venstre fod og omvendt. Derudover kan du lave en masse bevægelser hvor arme eller ben krydser babys midtlinje (Hvis du skulle sætte en streg fra babys næse til babys navle, skal armen over den streg). Det er en rigtig god måde at få gang i signalerne og lidt træning er jo altid bedre end ingen træning. Lok baby! Lok med lækkert legetøj eller andet der vækker babys interesse.

Babyer der springer kravlestadiet over har brug for at øve krydsbevægelser for at få dannet flere nervesignalsbaner i hjernen som hjælper dem rent motorisk. Det er aldrig for sent at lære at kravle. Du kan med andre ord altså også godt lære at kravle efter du har lært at gå, hvis det er. Omend det rent motorisk giver bedst mening at kravle før man går.

 

Op at stå

I takt med at baby mosler rundt og begynder at kravle vil baby også begynde at blive nysgerrig på at rejse sig op af ting. Det er vildt fristende at hjælpe, men lad baby klare arbejdet selv. Du bliver heller ikke selv stærkere af at naboen træner styrketræning.
Du kan hjælpe ved at lade baby hive sig op af forskellige ting som fx dit ben, et bordben, sofabordet eller hvad der nu er. Derudover kan du stå stand by og være klar til at hjælpe hvis/når balancen svigter. Men baby skal selv rejse sig op. Når baby selv kan komme op at stå er det et tegn på at babys muskulatur er stærk nok til det. Så længe muskulaturen ikke er stærk nok til det, kan baby ikke rejse sig selv op. Selve øvelsen i selvstændigt at komme i den stående stilling er den træning baby skal have.

Du skal ikke hive baby op i armene, og når baby kan stå, er den mest ergonomiske måde du kan støtte ved at holde baby om hofterne.

Det jeg oplever med Dexter lige nu er, at han rejser sig op af mig når jeg har ammet ham. Han mosler, hiver, mosler lidt mere og så står han på mit skød lænende op af min brystkasse mens han holder mig på skulderen. Der står han så og rokker. Han er så småt begyndt at mosle sig hen til sofabordet, for så at sætte sig op. I den siddende stilling sidder han og rokker frem og tilbage halvt i siddestilling og halvt i kravlestilling mens han prøver at nå bordkanten. Han rejser sig ikke op endnu af bordet og er derfor eller ikke klar til at stå op selv endnu.

At Dexter ikke kan rejse sig op endnu selv, betyder ikke at han er motorisk bagud eller at han aldrig kommer til at lære det. Det skal nok komme. Jeg har ikke travlt på hans vegne. Lad baby udvikle sig i babys tempo.

 

Hoppeleg på mors lår, gåstol og hoppegynge

Der er ingen grund eller noget fagligt belæg for at baby skal stå op hoppe på skødet af dig i længere tid af gangen, så længe baby ikke selv kan rejse sig op. De fleste babyer vil synes det er sjovt. Det ændrer dog ikke på det faktum, at det er en rigtig stor belastning for deres små led. Og den belastning er de ikke er klar til endnu. Der er en masse andre ting som baby også vil synes er sjovt.
Det samme gør sig gældende ved at placere baby stående på skødet og holde dem i hånden. Hvis de ikke selv kan komme op i den position, er deres små kroppe ikke klar til det.

Rigtig mange oplever, at når det først er afprøvet, så synes baby det er så spændende og gider derefter måske ikke rigtig sidde ved dig på skødet. Der er ikke noget at sige til det. Det er helt sikkert meget federe at have det store udsigt stående, end en lidt mindre udsigt siddende.

I sidste uges indlæg skrev jeg lidt omkring de omtalte gåstole og hoppegynger. Det kan du læse om lige HER.

 

Man må da heller ingen ting …

Jo. Du må en masse ting og da det er din baby er det også dig der bestemmer i den sidste ende.
Du må gerne sidde med baby op af dig, du må gerne løfte baby og gå rundt. Du må gerne tumle med baby, lege flyvemaskine, rulle rundt, lege med legetøj osv. Det er ikke fordi baby bare skal efterlades på gulvet. Hav in mente den belastning du måske får sat baby i, i stillinger du har bestemt for baby.

Helt firkantent kan man sige, at alle bevægelser og positioner baby selv kan komme i, er baby klar til at være i.

Resten er vores, som forældres, behov og vi kan helt sikkert guide vores børn til noget andet.

 

Er din baby mere end 12 måneder og står ikke?

Når din baby runder 12 måneder og ikke står op (ikke nødvendigvis går, men at stå) kan der være brug for fagprofessionel undersøgelse og -hjælp. Dette er især hvis baby  og ikke gør tegn til at være på vej dertil. Til 1-års tjek hos lægen er det helt automatisk et område der bør blive spurgt ind til. Der kan være rigtig mange grunde til at en baby, på mere end 12 måneder, ikke vil stå op. Og der behøver ikke være noget alvorligt galt. Men derfor er det altid en god idé at få det vurderet af en fagprofessionel som fx en fysioterapeut, ergoterapeut eller osteopat.

 

Har du gode fif, forslag til emner, erfaringer du vil dele eller ris/ros, så skriv endelig en kommentar under indlægget.

 


Du finder de to tidligere FYS-FREDAG-indlæg i porteføljen om babys motoriske udvikling lige her:

2 Replies to “Hvornår bør min baby stå op? [FYS-FREDAG #3]”

  1. kan husk min første dreng for 30 år siden han hev sig selv op ved alle ting da han var 5 måneder han gik da han var 9 måneder og han kravlede stort ikke .. men igen jeg hjalp ham ikke eller opmuntret ham i dette men igen han gjorde det helt selv … men babyer udvikler sig meget forskelligt .. mine tvillinger fulgte bogen ang. ved at sidde og kravle og gå som de fleste gør .. min datter og søn fulgt også bogen i den rigtigt række følge … jeg fandt ud af meget senere i livet hvor vigtigt det er for en baby at kravle ,for den ældste har farlige problemer ,hvor de 4 andre klare sig så meget bedre. Men alle gik inde de var et år ..

    1. Børn udvikler sig nemlig forskelligt og i forskelligt tempo, men der er nogle skridt i udviklingen som ikke bare er en given bevægelse, men hvor der ligger en dybere mening med.
      Marvin og Dexter er øst og vest i forhold til motorisk udvikling. Det er en god øjenåbner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *