Ville du rejse, hvis dit sikkerhedsnet forsvandt i 7 år?

Vi bliver simpelthen nødt til at sætte ord, og fokus, på det her!

Hvordan ville du have det hvis du var i mine sko?
Jeg udtaler mig generelt ikke politisk her på bloggen, derfor delte jeg også i første omgang et opslag på min private Facebook-profil her til aften. Derefter slog det mig; Nej! Hvis en dårlig dag er relevant på bloggen, så er det her eddermame også.

Forestil dig følgende:

Du er gift med en forsker, og sammen har i to børn. Din mand forsker i neurovidenskab (fx ADHD, parkinson og depression). Et område man skulle mene er særdeles relevant at forske i rent samfundsøkonomisk. Din mand har mulighed for at tilegne sig værdifuld viden udenfor EU, der kan styrke hans kompetencer. Den chance ønsker din mand at gribe, og den chance ønsker du som hustru at bakke op om. Som familie står man sammen.

Efter et udenlandophold udenfor EU vil i gerne retur igen

Forestil dig at du efter 2 år udenfor EU gerne vil retur til Danmark igen med din familie. For formålet med udrejsen var at din mand – og dig selv – , kunne tilegne sig kompetencer. Unikke kompetencer. Unikke kompetencer der kunne bidrage til forskning. Forskning i Danmark og for danskerne.

Hvad ville du gøre hvis dit sikkerhedsnet i form af A-kassen forsvandt? En A-kasse du vel at mærke selv betaler til. En A-kasse, som du selvfølgelig skal optjene ret til at være dagpengeberettiget hos. Selvfølgelig. Allerede nu skal du have været medlem af en A-kasse i et år og opfylde beskæftigelseskravet. Du kan altså ikke bare lige få dagpenge. Du skal være berettiget til det.

Men hvad hvis regeringen fik den idé at indføre et opholdskrav for at være dagpengeberettiget? Hvad nu hvis du skulle have opholdt dig i EU i 7 år ud af de sidste 8 år for at være dagpengeberettiget?

Det er bare ikke noget vi forestiller os – det kan blive realiteten

Sandheden er, at det ikke er noget vi forestiller os. Det er realiteten skatteaftalens udspil. Regeringen vil fra 1. januar 2019 indføre et opholdskrav og det fases langsomt ind de næste par år. Familien jeg omtalte længere oppe hedder faktisk Jonas, Jeanette, Marvin og Dexter Mortensen. Det er min familie. Jonas ansøger om midler til en postdoc, der inkluderer 2 års ophold i Australien. Vi tager afsted sammen. For vi er en familie. Jonas bliver ikke ramt, da han er lønnet af penge søgt i Danmark. Men hvad med mig? Jeg har ikke en indtægt med hjemmefra og jeg vil få en australsk arbejdsgiver. Det betyder at jeg rammes. Jeg rammes fordi jeg følger min mand ud i verden.
Der er i forrige uge fremsat ændringer til lovforslaget, som vil styrke min sag, men der er stadig mange andre danskere der sidder i klemme.

Hvad betyder det så?

Hvis vi tager udgangspunkt i skatteaftalen fra 6. februar 2018, og et tænkt eksempel for at visualisere konsekvenserne: Hvis vi rejser og er bosat i Australien i 2020-2022, vil jeg tidligst være dagpengeberettiget igen fra 2030. For først der har jeg været bosat i EU de seneste 7 år ud af 8 år. Det betyder at jeg ikke kan modtage dagpenge ved arbejdsløshed eller barselsdagpenge hvis vi ønsker et barn mere, men det betyder faktisk også at jeg ikke kan modtage sygedagpenge hvis jeg skulle gå hen og blive syg. Det er ikke kun lige når vi kommer hjem. Det er i 7 år. Syv år. Er det mon faktorer der bidrager til hvor attraktiv jeg er at ansætte frem til efter år 2029, hvor jeg igen kan være dagpengeberettiget?

Regeringen har indgået denne aftale, til trods for at A-kasserne udtaler det er unødvendigt. For at være dagpengeberettiget skal man nemlig allerede opfylde et beskæftigelseskrav. Og først når det er opfyldt, er du berettiget.

Hvad ville jeg så være berettiget til?

Ja, det er et godt spørgsmål og svaret er forholdsvis simpelt. Jeg ville være berettiget til integrationsydelse. Bare ordklangen fremmer ikke min følelse af at være velkommen i mit hjemland.

Forestil dig du hedder Jeanette

Hvis du hed Jonas, Jeanette, Marvin og Dexter – ville du så føle Danmark bød dig velkommen hjem igen, som familie, med dine udenfor-EU-tilegnede-kompetencer? Smider Danmark i virkeligheden højtuddannede for porten? Ønsker vi i Danmark virkeligt at højuddannede, som fx en ph.d i neurovidenskab og en fysioterapeut samt cand.scient i teknoantropologi, skal have svært ved at komme hjem igen? Simpelthen fordi sikkerhedsnettet er trukket væk i 7 år? Er det rimeligt at jeg rammes fordi jeg gerne vil have vores familie er samlet? Jeg ved godt hvad jeg selv synes, hvad synes du?

Jeg er nysgerrig!

Har du hørt regeringen og Dansk Folkeparti har lavet aftalen om dette opholdskrav gennem skatteaftalen den 6. februar 2018? For langt de fleste jeg snakker med aner ikke det eksisterer (!). Jeg forstår da godt det ikke får noget opmærksomhed, når det kan virke som om, det er sneget ind af bagdøren.

Hvis du hed Jeanette – ville du så bare lade stå til?

Hjælp mig med at sætte fokus på dette område! Snak med folk om det eller vis dem dette indlæg. Har man tænkt på sådan nogle som mig, da dette blev vedtaget? Jeg tvivler, eller måske er jeg som enkeltperson bare ikke vigtig nok i det store regnskab? Og hvis jeg er sikker, hvad så med alle de danskere der ikke lige hører i en undtagelseskategori?

Billedet her er fra 16. januar i år, hvor vi vendte retur til Danmark efter et halvt år i Australien. Her havde Jonas et  udenlandsophold i forbindelse med sin ph.d.

Jeg har skrevet lidt mere omkring hvad skatteaftalen og opholdskravet er lige HER.

10 Replies to “Ville du rejse, hvis dit sikkerhedsnet forsvandt i 7 år?”

 1. Hej Jeanette,
  Jeg fandt ud af det den 6. februar 2018 – 14 dage før vi rejste til Kina i tre år. Mens min mand sad i Kina og jeh var i Danmark med børnene. Jeg ringede forgæves til fagforeninger og A-kasse og ingen kunne fortælle mig hvad der vil ske når vi kom hjem igen. Det er noget af en streg i regningen, mildest talt. Min mand er garanteret et job når vi kommer hjem, men man ved jo aldrig hvad der kan ske. Så vi kan stå i samme situation – en revisor og en jurist. Det er sgu ikke særlig smart eller rart at tænke på. Så det gør jeg ikke – vi har taget et valg om at flytte, og jeg er sikker på det hele nok skal løse sig alligevel. Håber jeg..

 2. Ja jeg kender godt til reglerne.. Men det er fordi jeg arbejder indenfor a kasse verden. Og jeg er helt enig. Det er en fuldstændig sindsyg regel. De rammer på ingen måde det som formentlig er deres hensigt men derimod mange mange andre som f. Eks. Dig. ❤️

  1. Hej med dig. Jeg har fortand vide af detfagligehus at denne regel ikke er vedtaget så de kan/må ikke vejlede om noget ang dette emne (jegskal til aus et år så spurgte om konsekvenserne)
   Er det sandt??
   Tak
   Vh alexia

 3. Hej Jeanette.

  Jeg vidste heller ikke at dette lovforslag var vedtaget.
  Hvis det er okay med dig, så tænker jeg at dele på Facebook.
  Måske dit indlæg kan komme lidt bredere ud hvis vi alle deler.

 4. Jeg er fuldstændig enig med dig.
  Jeg er selv dybt forundret over dette nye krav.
  Hvem vil de ramme og hvem kommer de i virkeligheden til at ramme.
  Det er under al kritik!!!!!!!!
  Jeg har selv arbejdet i Afrika i flere år, rammes ikke nu, men kunne sagtens sætte mig ind i jeres sted.
  Jeg har en ung datter, som gerne vil forske sammen med Riget vedr. kræft, dette også uden for EU. Det kan jo så faktisk ikke lade sig gøre nu.
  Jeg synes vi er mange som rammes igen og igen.
  Jeg er selv ramt, blot på en anden måde, men i den grad også ramt.
  Jeg har haft to fuldtidsjob i mere end 30 år, bliver en dag overfaldet på mit arbejde, bliver invalid, 100% erhvervsevnetabt.
  Nu er jeg lukket ude af systemet. Jeg kan ikke få hjælp. Jeg har sågar fået organnedbrud pga. medicin og kan nu ikke få sygehushjælp. Der er veje som spærres for syge, gamle, invalide, unge, børnefamilier, skæve eksistenser og sikkert mange mange flere.
  Jeg har betalt topskat i mere end 30 år og er nu i den grad lukket ude. Jeg forstår ikke vores Danmark og jeg føler mig heller ikke velkommen i mit eget land mere.
  Så godt du tager kampen op. Vi er mange.!!

 5. Jeg kender lidt til reglerne, da jeg selv oplevede det tilbage i 2012.
  Jeg var bosat i Italien i ca. 6 mdr. fra 2011-2012… Da jeg kom hjem og skulle søge dagpenge fik jeg afvide at jeg var meldt udrejst af Danmark, og derfor “nulstillet”; også kaldt “ikke-eksisterende” hos hverken a-kasse, fagforening og SKAT.
  Jeg snakkede med Udlændingestyrelsen og mange andre instanser … det tog flere måneder og en million telefon samtaler før der kom orden på tingene. Jeg var måske “heldig” at det ikke var en dissideret lov dengang, for ca 4-6 mdr. Efter jeg kom hjem fik jeg min første dagpenge udbetaling – og med tilbagevirkende effekt, så jeg fik heldigvis også for de måneder, jeg kæmpede for at gøre opmærksom på at jeg ikke var udrejst eller udmeldt af Danmark; jeg var på studie/arbejdsophold!

 6. Jeg er ansat i 3F og vi har masser af medlemmer der bliver ramt af denne regel. Faktisk kan man blive ramt af den bare hvis man tager ud og rejser flere gange igennem længere tid.
  Vi har medlemmer der gerne vil arbejde et par år i USA, Australien, Asien … de vil fremadrettet ikke kunne modtage dagpenge når de kommer hjem (eller for den sags skyld flere år efter). Det vildeste er at man gør det med tilbagevirkende kraft! så man kan ikke engang advarer om det – for dem der tog afsted i 1½ år for 5 år siden og bliver ledig efter 1. januar 2019 kan ikke modtage dagpenge.. Det er SÅ vanvittigt…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *